Nieuws 2020-08-08T14:20:38+00:00

NIEUWS

Nieuwsbrieven

Stichting Pleegouders Overijssel brengt periodiek een nieuwsbrief uit voor en door pleegouders.
Wil je deze nieuwsbrief voortaan ontvangen?
Meld je dan nu aan door op de aanmeldbutton te klikken:

Meld je hier aan

Indien je aanmelding voor de nieuwsbrief via de aanmeldbutton niet goed gaat, stuur dan a.u.b. een e-mail met je naam, adres, telefoonnummer en mailadres naar info@stichting-pleegouders-overijssel.nl

Wist-u-datjes

Klik hier om naar het Wist-u-datjes-archief te gaan

05-08-2020
Stichting Pleegouders Overijssel is dringend op zoek naar een nieuwe (beoogd) voorzitter.
Een voorzitter met ervaring en affiniteit mét en kennis van het (brede) veld van pleeg-/jeugdzorg.
Begin september ontvangen al onze relaties hiervoor een dringende oproep; het voortbestaan van onze stichting is namelijk in gevaar!
Ben jij of ken jij iemand die deze voorzittersrol zou kunnen en willen vervullen, stuur de oproep dan aan hem/haar door of laat het ons weten via contact@stichting-pleegouders-overijssel.nl

01-07-2020
Ken je de website www.pleegzorggedoe.nl al?
Een website met interessante en wetenswaardige informatie, blogs, tips en tricks met betrekking tot pleegzorg.
Met o.a. een Pleegzorgwinkel, de Pleegzorg Academie, Pleegzorg-coaching en advies.
Je kunt je ook abonneren op hun nieuwsbrief.

01-05-2020
Hét landelijke symposium over zo thuis mogelijk opgroeien (Pleegzorg en gezinshuis) vindt plaats op dinsdag 17 november a.s. in Utrecht.
Klik hier en lees meer over dit symposium. Uiteraard bestaat de vraag of het symposium kan doorgaan in verband met Covid-19.

28-04-2020
Het moet voor pleegouders vanzelfsprekend zijn dat ze altijd ergens terecht kunnen om te leren, informeren en elkaar te ontmoeten. Daarom komt er in het voorjaar van 2021 een online platform met een bibliotheek, leeraanbod en community. Dit is hier te lezen op de website van Pleegzorg Nederland.

27-03-2020 (Corona virus)
In verband met de maatregelen inzake het corona virus is er een crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis in het leven geroepen.
Voor veel pleeggezinnen is het een uitdaging om de nieuwe situatie met thuisblijvende kinderen in goede banen te leiden. De Augeo Foundation, Kinderpostzegels en Het Vergeten Kind hebben een speciaal crisisfonds opgezet dat met een financiële bijdrage kan helpen om de komende tijd door te komen. Dit fonds is onder andere bedoeld voor kinderen in pleeggezinnen. Kijk voor meer informatie op samensterkvoorkwetsbarekinderen.nl

20-03-2020
IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS WORDEN ALLE GESPREKSGROEPEN MET DIRECTE INGANG EN TOT NADERE BERICHTGEVING GEANNULEERD. UITERAARD BLIJVEN WE TELEFONISCH EN PER MAIL BESCHIKBAAR VOOR VRAGEN EN ADVIES!

15-03-2020
In deze bijzondere tijd die overal in het teken staat van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten de themabijeenkomst in het voorjaar van 2020 niet door te laten gaan. We hopen in het najaar van 2020 weer een interessante themabijeenkomst te kunnen aanbieden.

Voor nu wensen we jullie alle goeds en vooral een goede gezondheid!

11-03-2020
De NVP, Jeugdzorg Nederland en de VNG ontwikkelen een (online) platform voor pleegouders. Bij alle fases van de ontwikkeling willen zij pleegouders betrekken. De aftrap van de focusgroep was 10 maart jl. Wil je hier meer over weten of wil je deel uitmaken van het panel? Ga naar de website van de NVP en klik hier.

01-03-2020
In 2013 bedacht Humints het spel “En nu jij”, voor kinderen die in een ander gezin komen wonen, zoals pleegkinderen. Het spel bestaat uit vragen over het wonen in een nieuw gezin. (Pleeg)kinderen- en ouders, broertjes en zusjes, (pleeg)zorgwerkers en (gezins-)voogden kunnen dit vragenspel spelen om meer over elkaar te weten te komen en om wat makkelijker over lastige dingen te praten. Lees meer en klik hier.

27-02-2020
Ouders Centraal is op zoek naar bestandspleegouders die een nieuw spel willen testen. Happy Hall is een leuk spel waarmee een pleeggezin op een interactieve manier met elkaar aan de slag gaat met emoties. Om het spel verder te testen zijn de ontwikkelaars op zoek naar een aantal bestandspleeggezinnen met een langdurige plaatsing waarbij het pleegkind minder dan een jaar geleden is geplaatst. Het pleegkind(eren) is (zijn) tussen de 6 en 12 jaar oud. Klik hier en lees meer.

18-01-2020
Interessante documentaire “Rotjochies” van Maasja Ooms (2DOC IDFA primeur).
Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?
Klik hier om de documentaire te bekijken.

15-01-2020
Naast de pleeggrootoudersgroep in Nijverdal is onlangs een tweede pleeggrootoudersgroep in Zwolle gestart.
Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met ons op.

10-01-2020
Zes interessante leestips:

1) “Sammy krijgt pleegouders” (door Kolet Janssen).
Prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar die als pleegkind of als pleegzus of -broer met pleegzorg te maken krijgen. Met achterin het boek nuttige informatie voor (pleeg)ouders, leerkrachten en hulpverleners.

2) “Als honden konden bidden” (door Margriet Cobben).
Na de dood van zijn moeder gaat Kevin bij zijn vader wonen. Maar als die te veel drinkt krijgt Kevin klappen. Uiteindelijk belandt Kevin in een pleeggezin. Kevin maakt zich zorgen over zijn vader; wie zorgt er nu voor hem? Kevin wil koste wat het kost terug naar huis.

3) “Gezellig en irritant” (door F. van Beek en J. Stellingwerff)
Kinderen van pleegouders vertellen openhartig over wat het voor hen betekent om een pleegzus of – broer te hebben.

4) “18 x 18” (verschenen met steun van St. Kinderpostzegels en te bestellen bij de NVP)
18 pleegkinderen komen aan het woord die op de drempel van volwassenheid staan. Jongeren vertellen over hun verschillende ervaringen en opvattingen over hun leven tot nu toe.

5) “Weet ik veel” (door Mirjam Oldenhave, schrijfster van o.a. “Mees Kees”)
De schrijfster geeft in glasheldere taal een inkijkje in haar wereld van pleegmoederschap. Een ontroerend boek over wennen, regels, verhoudingen, onmacht en communicatie, maar vooral over liefde en plezier.

6) “Saai is het nooit” (door Ellen Feller)
Dit boek geeft een kijkje achter de voordeur van een pleeggezin voor pubers. Verhaaltjes worden afgewisseld met praktische adviezen en concrete handvatten.

09-01-2020
Aandacht in Trouw en TV-nieuwsuitzendingen voor het onderzoek “Waarom stoppen pleegouders?”.
Conclusie: Pleegouders stoppen vooral met pleegouderschap vanwege problemen met het zorgsysteem en onvoldoende begeleiding.
Klik hier en lees meer (inclusief het onderzoeksrapport).

01-01-2020
Het Bestuur en de vrijwilligers van Stichting Pleegouders Overijssel wensen je een prettig, liefdevol en gezond 2020!!

20-12-2019
K3 zet met hun nieuwe liedje pleegzorg in de kijker.
“Jij bent mooi” is de titel van het nieuw nummer van K3; hiermee wil K3 de zoektocht naar pleeggezinnen een steuntje in de rug geven. Klik hier om het liedje te beluisteren.

15-11-2019
Gisteravond vond in Nijverdal onze themabijeenkomst met de Amsterdamse advocaat Mariska Kramer plaats; Mariska heeft ons wegwijs gemaakt in de rechten (en plichten) die je als pleegouder hebt.
Wederom was de opkomst groot; er waren maar liefst 71 aanmeldingen van pleegouders én professionals. De presentatie van Mariska Kramer was veel omvattend en informatief; met name ten aanzien van de vele vragen die door de aanwezigen gesteld werden.
We kijken terug op een zeer geslaagde themabijeenkomst. Mariska Kramer heeft het boek “Paraplu voor pleegouders in de juridische praktijk” geschreven; klik hier om dit boek te bestellen bij Bol.com.
In dit boek vind je ook een handig schema “Rechten van pleegouders bij dreigende overplaatsing van een pleegkind”; klik hier voor dit schema.

30-10 t/m 6-11 2019
Week van de pleegzorg; zie: www.pleegzorg.nl/week-van-de-pleegzorg/

10-10-2019
Veronique Renting schreef een (voorlees)boek over FASD met de titel “Zo ben ik geboren”.
Een heerlijk boek voor kinderen met FASD en als je het omkeert is het een boek voor hun broertjes en zusjes.
Klik hier om het boek te bestellen bij de FAS stichting.

01-10-2019
Particulieren en organisaties kunnen een beroep doen op Steunfonds Jeugdzorg Overijssel.
Het doel van dit fonds: Het verbeteren van de leefsituatie en het toekomstperspectief van kinderen in de Jeugdzorg.
Ook pleegouders en pleegkinderen kunnen hierop een beroep doen; bijvoorbeeld voor het inrichten van een eigen slaapkamer voor je pleegkind.

09-10-2019
De uitnodigingen voor onze themabijeenkomst op donderdag 14 november a.s. zijn verstuurd naar onze leden.
Ook op onze site vind je deze uitnodiging terug ….. en wel op de pagina Bijeenkomsten.
Meld je tijdig aan, want vol = vol !

19-09-2019
Pleegzorg Nederland start een nieuwe wervingscampagne pleeggezinnen vanaf 30 oktober 2019.
Klik hier om de aankondiging van Pleegzorg Nederland te lezen.
Deze campagne wordt de opvolger van de campagne “Supergewone ouders gezocht”.

15-09-2019
Word jij vrijwilliger bij SPO?
Onlangs hebben twee vrijwilligers hun activiteiten voor Stichting Pleegouders Overijssel (voorlopig) moeten staken in verband met o.a. pleegzorgontwikkelingen aan het thuisfront. Daarom komen we graag in contact met nieuwe vrijwilligers die – op welke wijze dan ook – betrokken zijn bij pleegzorg/jeugdzorg en graag hun steentje willen bijdragen.
Je inzet kan variëren van alleen Facebook en/of e-mailbox bijhouden of incidenteel helpen bij activiteiten tot mogelijk te zijner tijd een positie in het bestuur. Denk je “Dat is precies iets voor mij; hier wil ik meer van weten!”, neem dan vrijblijvend contact op met Frida Kikkert via tel.nr. (06) 41 45 55 56 of mail naar contact@stichting-pleegouders-overijssel.nl

07-09-2019
Lees dit interessante artikel in Trouw: “Als een pleegkind je niet juichend in de armen valt”
Klik hier om het artikel te lezen.
Werkt de link naar Trouw niet? Klik dan hier.

06-09-2019
Kinderombudsman spreekt over knelpunten, onduidelijkheid en onzekerheid bij pleegzorgcontracten.
Pleegkinderen zijn de dupe van onduidelijkheid in besluitvorming rond pleegzorgcontracten.
Door het beëindigen of niet tot stand komen van de contracten, lopen zij pleegzorgbegeleiding en -vergoeding mis, met alle negatieve gevolgen van dien.
Nieuwsgierig? Klik hier en lees het artikel.

01-08-2019
Gerda Doelman heeft onlangs het boek “De competente pleegouder” uitgebracht (ISBN nr. 9789491591136).
Dit boek stimuleert pleegouders om deskundig te worden en geeft veel tips en handreikingen om te leren van eigen ervaringen.
Met deze aanpak kijk je gericht naar je eigen ervaringen en word je bewust van je eigen manier van denken, voelen en handelen in sociale situaties.
Daarmee leer je van je eigen ervaringen en word je sterker in de rol als pleegouder.
Auteur Gerda Doelman is zelf pleegouder geweest en momenteel is zij betrokken bij Pleegoudersupport Zeeland.
Klik hier om het boek te bestellen bij Bol.com